Friday 15 June 2007

Επάγγελμα :Aριστερός..

Είναι ενοχλητικό το φαινόμενο. Πως γίνεται σε μια χώρα που οι μισοί δηλώνουν αριστεροί και οι άλλοι μισοί κεντρώοι (δεξιός είναι ένας όρος που αποφεύγεται δια ροπάλου) να κυριαρχούν τόσο περίεργες απόψεις. Ποτέ άλλοτε η συντήρηση δεν συνεργαζόταν τόσο αρμονικά με τον λεγόμενο προοδευτισμό. Βέβαια όπως όλα τα άσχημα πράγματα σε αυτόν τον τόπο κι αυτό ξεκινά από τα φοιτητικά έδρανα.

Ίσως το να ήσουν αριστερός το 1970 να σήμαινε κάτι αντιδραστικό προς την εξουσία, σήμερα όμως είναι κάτι τετριμμένο και σίγουρα έχει χάσει το ρόλο που είχε. Βαρέθηκα να βλέπω τον κάθε χορτασμένο καλλιτέχνη να λέει ‘εγώ ανήκω στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς’ και τι σημαινει αυτό;θες βραβείο δηλαδή;

Πολλοί χάρηκαν με την ‘αναζοπύρωση’ του φοιιτητικού κινήματος με τις περσινές καταλήψεις. Αναρωτιέμαι τι τελικά πέτυχαν όλες αυτές οι κινητοποιήσεις; Άνοιξαν τόσα κεφάλια, χάθηκαν ένα σωρό διδακτικές ώρες , έκλεισαν τόσοι δρόμοι και όλα αυτά γιατί; Για να περάσει ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αλλάζει παρά ελάχιστα πράγματα και αφήνει στο έλεος του Θεού τα υπόλοιπα.

Οι κύριοι αυτοί το χουν πιστέψει τελικά. Και πως να είναι διαφορετικά όταν γίνονται συνελεύσεις στο πανεπιστήμιο με θέματα:το νόημα του πολυτεχνείου 30 χρόνια μετά, αλληλεγγύη σε κάποιον κουβανό που κάνει απεργία πείνας, ο πόλεμος στο ιράκ και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Δε λέω ίσως να έχουν κάποια σημασία τα παραπάνω αλλά είμαι σίγουρος πως δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο, απολύτως καμία.

Τις προάλλες καθώς περπατούσα σε κεντρικό δρόμο μου λέει ένας προσφέροντας μου ένα φυλλάδιο ‘πάρε φιλαράκι είναι για το πρόβλημα του ρατσισμου’ τι να κάνω το πήρα (αφού είναι και για καλό σκοπό σκέφτηκα). Δε θα σταθώ τόσο στο λεξιλόγιο του καμπινέ που χρησιμοποιούσε το φυλλάδιο όσο στο γεγονός ότι αναφερόταν σε χρυσαυγίτες (ή ναζιστές λες και έχει διαφορά..) απειλώντας τους (σε γενικές γραμμές) ότι θα τους δείρουν όπου και όποτε τους βρουν. Ξέρουμε όλοι τι παιδιά είναι οι χρυσαυγίτες και οι τριγύρω τους, αναρωτιέμαι όμως σε τι διαφέρουν αυτοί από τα ‘έντιμα’ αυτά παιδιά της αριστεράς που προανέφερα Και οι μεν και οι δε δέρνουν. Δηλαδή αυτού του είδους οι αριστεροί είναι λιγότερο αλήτες επείδη δέρνουν στο όνομα της καταπολέμησης του ρατσισμού; Η υποκρισία έχει και όρια!!

Έχει πλάκα να βλέπεις φοιτητικούς διαλόγους. Τα παιδία της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ έχουν πιάσει από νωρίς το νόημα και ξέρουν ότι χωρίς γνωριμίες δεν μπορείς να πας πουθενά τη σήμερον ημέρα. Τα παιδιά των υπόλοιπων σχημάτων ΠΚΣ ΕΑΑΚ και λοιπών αριστερών δυνάμεων ζουν στο δικό τους φανταστικό κόσμο όπου ο Μάης του 68’ είναι σαν να γίνεται κάθε χρόνο (εντάξει δεν είναι όλοι έτσι). Βέβαια όλα αυτά τα παιδιά έχουν ένα κοινό:τον ξύλινο λόγο..
Πραγματικά θλιβερό να βλέπεις 20χρονα παιδιά να αναλώνονται σε τέτοιες αηδίες.

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να απαλλαγεί από τα κόμματα και να επικεντρωθεί στα εσωτερικά του προβλήματα απαλλαγμένο από έξωθεν παρεμβάσεις. Όμως κανείς δεν το θέλει αυτό. Το τωρινό σύστημα βολεύει πολύ κόσμο. Η εικόνα του απόλυτου χάους που επικρατεί τις περισσότερες φορές στο πανεπιστήμιο δε φαίνεται να συγκινεί τους φοιτητές. Οι ευαισθησίες τους δε μπορούν να τους κάνουν να κοιτάξουν τα προβλήματα που είναι δίπλα τους παρά μόνο το τι έκανε ο κάθε κουβανός μετανάστης. Η χαλαρότητα που επικρατεί θα επεκταθεί αύριο στο χώρο εργασίας και θα χει ώς συνέπεια σφάλματα άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε λιγότερο σοβαρά. Ένα επιπρόσθετο πρόβημα αποτελούν οι υπεράριθμοι φοιτητές. Αυτή η αύξηση των θέσεων χωρίς προηγουμένως να γίνει κανένας σχεδιασμός οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση του επιπέδου σπουδών και φυσικά σε προβλήματα εύρεσης εργασίας αργότερα. Αλλά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα θα μου πείτε.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από το αιώνιο γνώρισμα της φυλής μας : την υποκρισία. Είναι δύσκολο μια και η κατάσταση αυτή έχει παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό και όπως εύστοχα αναρωτιέται και ο καφετζής στη διαφήμιση του Λουμίδη «Αλλάζουν μωρέ οι ανθρώποι;»

10 comments:

Jason said...

Καταπληκτικό κείμενο, τα έχω γράψει πολλές φορές κατα καιρούς, αλλά ίσως ποτέ δεν τα έγραψα τόσο καλά όσο εσύ και στην τελική νομίζω ότι ίσως συμφωνώ περισσότερο μαζί σου παρά μαζί μου. :)
Πολύ καλό κείμενο.

Anonymous said...

Ίσως το να ήσουν αριστερός το 1970 να σήμαινε κάτι αντιδραστικό προς την εξουσία, σήμερα όμως είναι κάτι τετριμμένο και σίγουρα έχει χάσει το ρόλο που είχε

Φάε εξουσία να καυλώνεις μαλάκα δεξιέ

Anonymous said...

Anonymous said: "Φάε εξουσία να καυλώνεις μαλάκα δεξιέ"

Δίνει μέχρι και εδώ το παρόν, ακόμα ένα από τα θλιβερά πρόσωπα που με εκπληκτική μαεστρία λόγου απλώς υπέδειξες, φίλτατε Distorded. {Φίλε Jason, μην απογοητεύεσαι...όσοι ΘΕΛΟΥΝ, ξέρουν να διαβάζουν και "πίσω από τις λέξεις"...}. Καλή συνέχεια...

Anonymous said...

ddd σου εύχομαι να φας ξύλο από τέτοιους μπάτσους να συνέλθεις...

Αλλά και τότε παίζει να μην ξυπνήσεις από το λήθαργο, άβγαλτε...

Distorted said...

jason και ddd ευχαριστώ για τα σχολιά σας. Όσο για τον anonymous πέρα από χαριτωμένα τσιτάτα περιμένω κάτι πιο συγκεκριμένο.Νομίζω οτι δεν έχει πιασει το νόημα των όλων όσων θέλω να πω. Μακάρι πάντως να ετρωγα εξουσία και να καύλωνα όπως λέει ο φίλτατος. Μακάρι αλλά δυστυχώς δεν..Και επιμένω ο αριστερός τη δεκαετία του 70 και του 80 δεν έχει καμία σχέση με τον αριστερό του σήμερα εκτός βέβαια από την ξύλινη γλώσσα και τον αιώνιο αυτοπροσδιορισμό του ως θύμα..

Anonymous said...

Anonymous said:"ddd σου εύχομαι να φας ξύλο από τέτοιους μπάτσους να συνέλθεις...Αλλά και τότε παίζει να μην ξυπνήσεις από το λήθαργο, άβγαλτε..".


Δεν θα έμπαινα ποτέ και για κανένα λόγο στη διαδικασία να ανάγω ένα τόσο σημαντικό και υψηλής οξυδέρκειας θέμα, σε προσωπική διαμάχη. Δεν παραξενεύομαι όμως...διότι αυτό είναι το κλασσικό ελληνικό πασπαρτού για να αποποιούμαστε των ευθυνών μας!Συγγνώμη...αλλά δεν θα συμμετάσχω! Ααα...και με την ευκαιρία...λέγε με "άβγαλτη" για να'σαι και σωστότερος.

Anonymous said...

to elliniko lifestyle ksanazei:

http://greeklovers.blogspot.com/

Anonymous said...

Α, οκ είστε απαίδευτοι...
Ας κάνω μια προσπάθεια συζήτησης...

Στήριξα καμιά θέση? Είπα ότι ακολουθώ την κόκκινη γραμμή και ότι χρησιμοποιώ ξύλινη γλώσσα?

Βγαίνεις κ.Distorted και την "μπαίνεις" σε αριστερούς εννοώντας τα πανεπιστιμιακά "πρόβατα". Οκ, το δέχομαι...
Ναι ΠΚΣίτες και λοιποί χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα, ναι ζουν σε μιά ουτοπία του '68.
Αναφέρεσαι απλά στα παιδάκια των ΔΑΠ,ΠΑΣΠ που έχουν πιάσει το νόημα του Marketing

Έχεις πιάσει το νόημα ότι όλοι δουλέυουν για το σύστημα...

Και συνεχίζεις να πιστεύεις ότι θλιβερά είναι τα 20χρονα της αριστεράς και όχι οι δεξιές παραπλανιτικές παρατάξεις, που μόνο πολιτικές θέσεις δεν υποστηρίζουν, αλλά κρατάνε θέσεις για κλαμπάκια το Σ/Κ?

Και οκ, λες έξω τα κόμματα από το παεπιστήμιο... "Βολεύει κόσμο το σημερινό σύστημα"... γιατί δεν κατηγορείς τα "γαλαζοπράσινα" παιδάκια που βολεύονται πρώτα από όλα?

Και συνεχίζεις αναφερόμενος στην ποιότητα εργασίας, απόρροια του χαοτικού Πανεπιστιμιακού βίου και εκπαίδευσης...
Εξήγησέ μου γιατί τόσοι απόφοιτοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μην αρχίσεις όμως τις θεωρίες περί "Ελλήνων" και χρωμοσωμάτων του Μεγαλέξανδρου και του Καραθοδωρή...

Και η υποκρισία δεν συμβαδίζει με τα παιδάκια της Αλέκας όσο και αν υποκρίνεται αυτή...

Μου τη δίνει ιδιαίτερα η έστω και ονομαστική επίθεση προς τους Αριστερούς. Γιατί όλα -όπως περιγράφεις- τα του συστήματος σε απογοητεύουν. Τότε γιατί σε απογοητεύει και η κίνηση κατακραυγής του συστήματος από Αριστερους? Από αναρχικούς?

Δλδ στηλιτεύουμε και αυτούς που εναντιώνονται με αγώνα απέναντι σε ένα κατεστημένο βολέματος, φασισμού και κρατικής βίας (όπως στο βίντεο)? δλδ εμπαίζουμε και μηδενίζουμε αυτούς που αντιστέκονται? Κατακρίνεις το φοιτητικό κίνημα... Τί ήθελες? να καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα? Το Α16 δεν πέρασε και ούτε θα περάσει... αυτό δεν είναι νίκη?


Μήπως ξεχνάς Έλληνα πώς λειτουργεί η δημοκρατία?

ddd, συγγνώμη καλή μου για την προσωπική επίθεση. Όσο υπάρχουν λεφτά και ελευθερία να τρώς λεφτά σε ψώνια και για τα ψώνια του clubbing τότε όλα τα άλλα είναι ασήμαντα ζητήματα.
Ααα... και με την ευκαιρία, αποποιήθηκα καμιά ευθύνη?

-no_nick-

Distorted said...

Καταρχήν χαίρομαι που το επίπεδο έφτασε σε αποδεκτά επίπεδα.
Λοιπόν, κάθε είδους 20 χρονοι που ασχολούνται με φοιτητικές παρατάξεις (είτε αριστερές είτε δεξιές) είναι για μένα θλιβεροί. Οι περισσότεροι είναι εκεί για το χαβαλέ και τις εκδρομές ή για να βρουν γκόμενα.. Λίγοι είναι οι πραγματικά συνειδητοποιημένοι που έχουν και άποψη και λόγο.
Λες: γιατί δεν κατηγορείς τα "γαλαζοπράσινα" παιδάκια που βολεύονται πρώτα από όλα?
Και βέβαια τα μπλε και τα πράσινα παιδιά βολεύονται πρώτα από όλα μα αυτό το γνωρίζαμε ήδη. Κάνεις για μένα ένα βασικό λάθος. Κοιτάζεις την ταμπέλα του καθενός και ξεχνάς όλα τα άλλα. Κάθε δεξιός είναι κακός ενώ κάθε αριστερός είναι καλός.? Αυτό είναι εντελώς ουτοπικό αφού υπάρχουν καλά μυαλά και από τις δύο πλευρές όπως και σάπια (κυρίως σάπια)
Λες:
Και συνεχίζεις αναφερόμενος στην ποιότητα εργασίας, απόρροια του χαοτικού Πανεπιστιμιακού βίου και εκπαίδευσης...
Εξήγησέ μου γιατί τόσοι απόφοιτοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μην αρχίσεις όμως τις θεωρίες περί "Ελλήνων" και χρωμοσωμάτων του Μεγαλέξανδρου και του Καραθοδωρή...

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αμφισβητώ τις ικανότητες των φοιτητών αλλά το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να εργαστούν το οποίο θα συμφωνήσεις είναι πολλές φορές χαώδες. Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι απλή : στην Ελλάδα το πανεπιστήμιο έχει πολλές ελλείψεις και ατέλειες με αποτέλεσμα ο φοιτητής (ο σωστός όχι αυτός που πατάει κάθε 5 μήνες)να μαθαίνει να εργάζεται υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες έτσι όταν πάει σε κάποιο οργανωμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι οι άλλοι συνάδελφοί του εκεί. (Και πάλι όμως πόσοι πια είναι αυτοί που διαπρέπουν ;) Πρόσεξε όμως το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μπορείς να το τελειώσεις είτε διαβάζοντας είτε αντιγράφοντας είτε με συνδυασμό των 2 προηγούμενων. Οι περισσότεροι διαλέγουν το συνδυασμό με έμφαση στην αντιγραφή...Αυτό είναι το σύστημα σήμερα. Αυτό το σύστημα προστάτευσε το φοιτητικό κίνημα με τις κινητοποιήσεις που έκανε. Για να αλλάξει κάτι από αυτό το σύστημα ούτε λόγος...

Κατακρίνω τους αριστερούς γιατί έχουν χάσει το νόημα. Όταν κάνεις πορείες για κάθε απίθανο θέμα κάθε λίγο και λιγάκι χάνεται το νόημα της πορείας. Αυτό δε φαίνεται να το χουν καταλάβει αυτοί που τις οργανώνουν Έτσι πλέον δεν είναι κύριο το θέμα της πορείας αλλά ποιοι δρόμοι θα κλείσουν κάθε φορά.. Θα μου πεις είναι τρόπος διαμαρτυρίας εγώ θα σου πω ότι δεν πετυχαίνει τίποτα και όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στα κόμματα και στις συζητήσεις. Έπεσε τόσο ξύλο, έγιναν τόσες συλλήψεις, χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος μαθημάτων, χάθηκαν τόσα χρήματα σε άσκοπα νοίκια και παρόλα αυτά το νομοσχέδιο (που αλλάζει παρά ελάχιστα πράγματα) πέρασε.. για ποια νίκη ακριβώς μιλάς? Για τους αναρχικούς καλύτερα να μη μιλήσω γιατί το μόνο που ξέρουν είναι να γράφουν στους τοίχους κάτι του στυλ ‘Πόλη που καίγεται λουλούδι που ανθίζει’ .Επαναστατικές φωνές του καναπέ έχουμε δει από αυτούς και ποτέ κάποια εναλλακτική πρόταση. Ναι! με την κραιπάλη θα αλλάξετε τον κόσμο αλλά τι προτείνετε; Τι;

Κατακρίνω αυτές τις ομάδες περισσότερο γιατί ισχυρίζονται ότι είναι στο πλευρό του απλού πολίτη ενώ λειτουργούν τις περισσότερες φορές με κομματικά κριτήρια.

Άσχημο πράγμα να μη μπορείς να εκφραστείς από κανένα...

Anonymous said...

Distorded said: "Άσχημο πράγμα να μη μπορείς να εκφραστείς από κανένα..."

Είμαι πολύ φορτισμένη αυτή τη στιγμή για να γράψω όσα θέλω με αφορμή το αποψινό σου post...αλλά θα αρκεστώ στο να σχολιάσω προς το παρόν ένα πράγμα μόνο: Κάτι κάνουμε λάθος βρε παιδιά...κάτι πάει στραβά...Δεν είναι δυνατόν οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους καθημερινά συζητώ για αυτά τα θέματα να συμφωνούν απόλυτα με την παραπάνω φράση σου και κάθε τετραετία Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ να δείχνει το ακριβώς αντίθετο...Ή εγώ είμαι λιγότερο κοινωνική από όσο πίστευα, ή...εδώ μου φαίνεται ότι θα πρέπει να επικαλεστείς ξανά τη φράση από προηγούμενο post σου, "τη βασιλεία της υποκρισίας στη χώρα αυτή". Μήπως να ψαχτούμε όλοι λίγο παραπάνω;;; ...γιατί αυτή η μεγάλη αλήθεια που έγραψες μέσα σε 9 λέξεις απόψε,μου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη θλίψη από όσα περιγράφεις σε ολόκληρο το αποψινό σου post (και που δυστυχώς είναι και αυτά αληθινά).